PROJECT DESCRIPTION:

A $37-million expansion and renovation project

ADDITIONAL PROJECT FACTS:

  • 45,000-square-foot expansion
  • 37,000-square-foot renovation
  • 738,123 pounds of steel used for the project
  • New glasshouse
  • New educational wing
  • Expansion and renovation of the existing library
  • New main entrance
  • New underground parking structure

A $37-million expansion and renovation project opened in the Summer of 2003. The project consisted of a new glasshouse, new educational wing, expansion and renovation of the existing library, a new main entrance, and a new underground parking structure. Barber & Hoffman was one of three structural engineers on the project. While our scope of work did not include the glasshouse or the parking structure, our task was challenging since our scope of work interfaced with the glasshouse, the parking structure, and the existing building. The new main entrance featured curved exterior walls with a thin curved cast-in-place concrete canopy supported with a tree-like steel column configuration. The new educational and exhibit space consisted of a two-story structure of concrete slabs on deck supported on steel composite beams. The expanded and renovated library space required adding basement walls to the existing construction and removal of some existing building columns.

Rendering Tree Columns Close-up Radial Steel Frame Tree Columns & Glass Entry

Click images to enlarge