PROJECT DESCRIPTION:

State-of-the-art Facility Project consists of three buildings and interconnecting walkways.

ADDITIONAL PROJECT FACTS:

  • 480,000-sq.-ft. addition
  • Building consists of three buildings and interconnecting walkways
  • Multiple structural framing systems: concrete, steel, and post-tensioned concrete
  • Floor elevations were matched to existing adjacent buildings

The Lerner Research Institute is a 480,000-square-foot state-of-the-art research and education facility completed in the Spring of 1999 at the Cleveland Clinic. The facility consists of three buildings, six stories high forming a U-shape. The facility is comprised of: a research wing, a biomedical engineering wing, and an education wing (which includes a library, offices, and lecture rooms). A pedestrian walkway links the open end of the Center; and additional walkways link with an existing parking garage and with the existing laboratory building adjacent to the Center. Structural systems were evaluated during the preliminary and design development phases. Concrete flat slabs were used for the Research Building to reduce the depth of the structural system to enable matching the existing floor elevations of adjacent buildings at the lower two floors and to provide more space for mechanical services. An interstitial level is located above the top three laboratory floors to provide easy access for all services entering the lab modules. Post-tensioned flat slabs were selected for the Education Wing to accommodate the large column spacing and the high ceiling spaces required for the large lecture/conference rooms. Steel framing was used for the Biomedical Engineering Building for economic purposes, as the space usage in these areas of the building could accommodate the deeper steel floor structure. The basement level of this building is below the existing water table. Hydraulic slabs were designed to resist the hydrostatic force of the ground water. A caisson foundation system is used for all buildings.

Click images to enlarge